S příchodem léta a slunných dní začínám přibalovat na cesty třezalkový olej vyrobený minulý rok. Také se těším na sběr třezalkových květů v červnu a červenci pro přípravu oleje nového, protože je mou rodinou a mými přáteli hojně používán. Více než jednu sezónu mi zásoby nevydrží.
Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je žlutě kvetoucí až 80 cm vysoká rostlina, se kterou se můžete setkat na loukách, okrajích smíšených lesů i v okolí svého bydliště. Když jsem se ji naučila poznat a zjistila jsem, jak úžasné vlastnosti má, tak jsem ji najednou začala vidět všude kolem. Žluté kvítky na mě vykukovaly na procházce v Divoké Šárce, na projížďce na in-line bruslích okolo Vltavy u Zbraslavi, na loukách při výšlapu na Lysou Horu v Beskydech nebo na opuštěné zahradě kousek od našeho domu.
Žluté okvětní lístky třezalky jsou po bližším zkoumání proti světlu tečkované, odtud pochází i její název. Při sběru květů či jejich rozemnutí v dlani se Vám kůže zbarví do červenohněda. Květy třezalky obsahují barvivo hypericin. Díky němu je získaný olej červený.
Třezalka je mytologickou ochrannou rostlinou s antidepresivními účinky, kterou využíváme dodnes.
Patří mezi svatojánské byliny a věřilo se , že nejsilnější čarovné účinky má nasbíraná v noci na svatého Jana. Všechna síla rostliny je na svém maximu v květech a krátce po letním slunovratu se začíná stahovat směrem ke kořenům. Třezalkovému oleji se proto říká také Janův olej.
Svůj vlastní třezalkový olej si můžete připravit i Vy sami doma. Není na tom nic složitého.
Potřebujeme:
Květy třezalky je nutno sbírat za suchého počasí. Tento rok bylo okolo svátku Jana dost chladno a deštivo, tak jsem květy sbírala až 3 dny poté. Následně se doporučuje květy nechat pár dní (2-3) zavadnout, aby se do oleje nedostalo mnoho vody, díky které by se kazil. Lehce zavadlé květy dáme do zavařovací sklenice (velikost podle toho, kolik oleje hodláme vyrobit), zalijeme rostlinným olejem tak, aby všechny květy byly ponořené. Jinak by nám mohly začít plesnivět.
A teď už jen postavíme na parapet, na balkón nebo kdekoli jinam na slunné místo a necháme 6 týdnů macerovat. Vždy, když jdeme kolem, tak uzavřenou sklenici lehce protřepeme. Můžeme pak pozorovat, jak se nám olej krásně barví do červena, jak z něj síla sluníčka vytahuje léčivé látky.
Po 6 týdnech (nebo prostě, až na to máme čas a náladu) si připravíme nad plastovou nebo skleněnou nádobu sítko vyložené hustou sterilní gázou a obsah sklenice do něj vyklopíme. Filtrujeme krásný červený olej a zbytek květů na gáze lehce vymačkáme. Olej přelejeme do čistých sklenic a uchováváme v temnu.
Červený olej má mnohostranné použití. Pro masáže namožených svalů po sportu a túrách, při bolestech zad, mírní menstruační křeče, při nadměrném opalování ho používám na zčervenalou pokožku, kterou rychle uklidní. Zmírňuje a zklidňuje vyrážky, je skvělý i jako zábal na vlasy. Malou lahvičku s roll-onem mám i doma v kuchyni jako první pomoc pro případ, že se popálím o plech nebo hrnec.
Na začátku června jsem byla v Turecku v horách na túrách a pak i pár dní u moře a třezalkový olej jsem využila v obou destinacích pro sebe i své přátele.
Chystám se ještě nasbírat další várku květů, nasušit je a připravit si z nich skvělý ženský čaj společně s meduňkou, kontryhelem, měsíčkem a řebříčkem.
Třezalka je vskutku všestranná a kouzelná bylina!